Imagine Games' logo
Lästips

Fantasy lästips

Som ungdom läste jag många böcker, och givetvis har dessa varit med och inspirerat delar av mitt eget skrivande. Allt från ett intressanta karaktärsdrag, till att identifiera koncept som inte har utforskats i andra böcker. Hur som helst, så tror jag att den här listan kan både ge dig en idé om vad som ligger bakom Ensamhetens Hav och resten av Revanianda-trilogin, men kanske också några tips om annat du borde läsa ifall du gillade mina böcker.


Det finns ingen direkt tanke med ordning mellan tipsen (förutom att Dragonlance är överst), och jag ger heller inga poäng eftersom läsupplevelse är väldigt subjektivt. Dock, bara för att visa att om jag hade gett poäng, så har jag skrivit vilken poäng serien/boken skulle fått i så fall under varje bild. Ta dessa med en nypa (eller skopa) salt. Just nu är det mest mina favoritböcker med.

// Christoffer Pichler

Favoritböcker - har läst många gånger

Dragonlance

Dragonlance världen är min favoritvärld att drömma mig bort till, förutom kanske min egen, men med över 20 böcker utspridda över flera generationer har de verkligen lyckats bygga upp en djup och levande värld. Min rekommendation är att man börjar på första serien, Dragons of Autumn Twilight (eller Höstmörkets Drakar på svenska), och efter man har läst den serien kan man i stort sett läsa den som har det mest tilltalande temat.


Det som jag gillar mest med dessa böcker är att gudarna är många, och de har en väldigt aktiv roll i världen, likt grekisk mytologi. I de första generationerna är det mest Paladine och Takhisis som är i konflikt, men i generation tre så börjar de andra smågudarna få väldigt mycket större roller.


Som man kan se på bilden, så är böckerna slitna efter många genomläsningar. Äger många fler böcker i världen, men tog ett urval här.


Förlag: Random House, B Wahlströms

Mitt nummer ett lästips är Dragonlance böckerna

Sammanfattning

Väldigt stor värld med massor av relaterbara karaktärer som man vill veta mer om. Syskonen Majere och Tasslehof är favoriterna från första generationen. I senare generationer så är de två serierna om Mina mina favoriter. Hon är en väldigt intressant karaktär och allt som drabbar henne är både hemskt och spännande på samma gång.


Om jag hade gett poäng så hade serien fått 5 av 5.

Harry Potter rekommenderas till alla nya läsare som vill börja läsa fantasy

Sammanfattning

En fantastisk blandning av lättsamt och mörka teman. Modern fantasy som är enkelt att förlora sig i, och borde rekommenderas till alla unga som har börjat läsa själva. Innehåller ännu fler magiska detaljer än filmerna.


Om jag hade gett poäng så hade serien fått 5 av 5.

Harry Potter

Finns väl inte en enda person på jorden som inte har läst Harry Potter, och nästan alla gillar böckerna. Växte upp samtidigt som de skrevs, så har många läsminnen från när jag var yngre och läste dessa. Har säkert läst igenom böckerna ett par gånger till sedan jag blev vuxen, och tycker de är lika bra fortfarande.


Allt från värdsbygget till karaktärerna till alla fantasy-varelser som finns med gör att man vill bara veta mer. Favoritboken är Fenixordern, eftersom det är efter vändpunkten i serien när allt går mot en mörkare tid, men man behåller fortfarande den oskyldiga känslan av att vara skolungdomar. Jag dras alltid till mörkret eftersom det är sådant jag själv är orolig för, men samtidigt får det inte vara för mörkt, för då blir jag bara obekväm. Jag tycker Fenixordern uppnår den perfekta balansen, men även kommande böcker (och de innan egentligen) är också väldigt spännande och tankevärda.


Jag har säkert missat många timmar sömn på grund av dessa böcker. Ångrar ingenting.


Förlag: Rabén Sjögren

Arvtagaren - Eragon

I Eragon-serien (Arvtagaren), så är det magisystemet som fångar mig mest av allt. Som naturvetare så är magi givetvis inte verkligt, men man kan bortse ifrån det eftersom författare använder magi för att skapa historier som berättar så mycket mer om verkligheten när magi får vara med och stötta historien. Däremot så tycker jag magin som används i Eragon-serien är fantastiskt smart. Den energi som det krävs att utföra det magiska arbetet (t.ex. frammana en stor eldboll) dras från magikerns kropp, och skulle potentiellt kunna döda användaren rakt av. Som naturvetare så behöver man bara föreställa sig att människorna i den här världen har något extra organ som fungerar som en "magisk muskel" och sedan fungerar allt som förväntat.


Utöver fantastisk magi, så behandlar författaren djupa ämnen så som fördomar, födelserätt och arv man får av sina föräldrar (eller som andra upplever att man har fått). Makt och det goda mot det onda står i centrum, men det finns ändå så mycket annat med i böckerna.


Förlag: Bonnier Carlsen

Ett annat fantasy lästips är Eragon-serien

Sammanfattning

En fantastisk blandning av lättsamt och mörka teman. Modern fantasy som är enkelt att förlora sig i, och borde rekommenderas till alla unga som har börjat läsa själva. Innehåller ännu fler magiska detaljer än filmerna.


Om jag hade gett poäng så hade serien fått 5 av 5.

Populärvetenskap (ej fantasy, men fortfarande ett lästips)

Ond kemi

Ulf Ellervik bryter barriären mellan naturvetare och alla andra när det kommer till vetenskap. Även om det inte är direkt forskning som beskrivs i boken, så får man mycket fakta om alla möjliga saker (så som andningsystem) och man vill bara läsa mer. Nu är jag kanske färgad av att jag är fysiker och jobbar i stort sett i grannfältet till kemi, men detta var väldigt intressant läsning och kan rekommendera boken till alla som har åtminstone ett svagt intresse för att veta hur saker fungerar.


Jag fick inspiration till ett av mina värsta sätt att dö på från Ond kemi, vilket är när man blir totalparalyserad i kroppen och kvävs ihjäl, fullt medveten om att allt man behöver göra för att överleva är att andas, men det går inte. Eller ännu värre, att man upplever detta och man får konstgjord andning i timmar medan man gradvis tappar syresättning och dör ändå. Aj...


Sedan är populärvetenskap överhuvudtaget väldigt spännande. Jag både gillar att dela med mig av mina egen forskning populärvetenskapligt och lyssna på andra forskare som gör detsamma med sin forskning. En stor utmaning i forskningsvärlden är att kommunicera vad man jobbar med, både med allmänheten och med andra forskare, och populärvetenskapen hjälper en hel del där.

Ond kemi är ett populärvetenskapligt lästips till alla naturvetenskapligt intresserade

Sammanfattning

Kemifakta och människofysiologi presenterat på ett enkelt och populärvetenskapligt sätt. Jag ger den en starkt rekommendation till alla som är intresserade av naturvetenskap, och framförallt om ni inte studerar det själva. Bra tips om hur man undviker att förgifta sig själv bland annat.


Om jag hade gett poäng så hade serien fått 5 av 5.